Hem / Nyheter från Distriktet / Svensk ishockey utmanar begreppet ”riktig hockey”

Svensk ishockey utmanar begreppet ”riktig hockey”

Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Stockholms Ishockeyförbund följer de nya spelformerna noga och gör vissa ändringar i sin verksamhet redan idag.

–Vi har följt det omfattande arbete som ligger till grund för de nya spelformerna, säger Carina Oddsberg kanslichef på Stockholms Ishockeyförbund och fortsätter: ”de anpassade spelformerna kommer gynna barnens och lagens utveckling och glädje då alla blir involverade och aktiva på ett annat sätt. På sikt kommer detta därmed också gynna våra föreningars verksamhet”.

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11­mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.

– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders.

Just det uttrycket menar Anders är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

Fakta om nya spelformerna från Svenska Ishockeyförbundet finner ni på https://hemmaplansmodellen.se/anpassade-spelformer-2/

Stockholms Ishockeyförbund följer arbetet med de nya spelformerna på nära håll och gör vissa justeringar redan till kommande säsong.

Vi kommer för det första att spela 3 mot 3 i alla spelformer som inte är helplan. U9 och U10 kommer att spela på 1/4 delsplan och allt TKH spel (hockeyskola) spelas på 1/6 dels plan.  

Jag tror att det kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Som distrikt börjar vi anpassa oss efter de nya spelformerna även om vi i dagsläget inte gör om hela vår verksamhet. Det ska bli väldigt spännande att följa och utvärdera spelformerna tillsammans med pilotdistrikten och svenska ishockeyförbundet, säger Magnus Mårtensson Stockholms Ishockeyförbunds Tävlingskommitté.

 

Så här spelar vi i Stockholm Hockey Cup 2020/2021:

TKH – 3 mot 3 på 1/6 av helplan

U9 och U10 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan

U11 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan

U12 och äldre – 5 mot 5 på helplan

 

Samtliga matcher spelas om möjligt med målvakt och fullstor målbur. Om målvakt saknas ersätts målet med en mindre målbur.

 

Kommande säsongs seriebestämmelser finner du här.

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Samarbetspartners
  • Logotyp CCM
  • Logo Scandic