Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning av ändringar, Regelboken 19/20.

26 JUN 2019 09:25
Svenska Ishockeyförbundet presenterade idag 25/6 det uppdaterade regelverket inför säsongen 2019/2020 där ett flertal regler har ändrats och uppdaterats.
  • Uppdaterad: 26 JUN 2019 09:25

Sammanfattning av ändringar i regelboken inför säsongen 2019/2020

25.6.2019 10:05:32 | Svenska Ishockeyförbundet

Svenska Ishockeyförbundet presenterar idag det uppdaterade regelverket inför säsongen 2019/2020 där ett flertal regler har ändrats och uppdaterats.

Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson säger följande om årets regelbok:

- Spelreglerna för ishockey är verkligen en viktig hörnsten i svensk ishockeys struktur för genomförandet av matcherna. Regelverket ämnar alltid till att främja en säker, teknisk och fartfylld ishockey med individens utveckling i centrum. Det är också en viktig demokratisk process i ishockeyfamiljen där engagemang och intresse samlas från bredd till elit gällande förslag och idéer kring spelreglernas utformning och utveckling.

I processen att uppdatera regelverket har såväl ligaorganisationerna som tränare och målvaktscoacher kommit med synpunkter och förslag för att få en så bra grund inför arbetet som möjligt.

Utöver detta har språket i regelboken uppdaterats för att vara helt könsneutralt.

Nedan finner du en sammanställning över de största ändringarna i årets regelbok. Boken kan läsas och laddas ner i sin helhet på Hockeydomare.se. Svenska Ishockeyförbundet vill tacka alla som har deltagit i processen.

Sammanfattning av ändringar i regelboken inför säsongen 2019/2020

Regel 1 – Banan
Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs.

Regel 2 – Målburar
Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Regel 12 – Övriga utrustningsregler
Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.

Regel 44 – Checking to the head
Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Regel 56 – Interference & Late hit
Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.

Regel 71 – Leaving the bench
Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Regel 72 – Refusing to the play the puck
Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77 – Nedsläpp 
Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79 – Mål 
Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80 – Icing
Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av.

Regel 85 – Puck ur spel
Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen.

Regel 87 Timeout
Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.

Ladda ned regelboken för säsongen 2019/2020 här

Skribent: Andreas Hawerfors
Epost: Adressen Gömd

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info