Hoppa till sidans innehåll

Rekreationshockey på allvar!

19 MAJ 2020 15:00
Rekreationshockey för damer är en av de absolut snabbast växande delarna i Stockholmsishockeyn just nu. 16 föreningar och över 400 aktiva spelare, allt detta under fem säsonger! Stor potential och mycket spännande som händer!
  • Skapad: 19 MAJ 2020 15:00

En av det stört växande delarna i Stockholmsishockeyn är den så kallade Rekreationshockeyn för damer. På lite mer än fem säsonger har det skapats tre seriesystem för matchspel, mer än 400 spelare i 16 föreningar har anslutit med en snittålder på 40+ och till nästa säsong kan vi även se ett Damrekreationsutskott (DRU) i Stockholms Ishockeyförbund. Detta är ishockey hela livet i praktiken! 

Vi har ställt frågor till Tina Carlsson, målvakt i Haninge Anchores rekreationsdamer som varit med sen det startade. Tina som sitter i damkommittén i Stockholms Ishockeyförbund har varit en drivande kugge i den grupp som arbetat med att ta fram nya seriebestämmelser till kommande säsong och driva ”rekhockeyns” utveckling framåt.  

Vad innebär rekreationshockey?  

Rekreationshockey är en organiserad form av hockey där alla får vara med och den sker i både träningsform och i seriespel. Rekhockey passar för ung, gammal, nybörjare och rutinerade. Målsättningen är glädje och gemenskap och att vara en del av "bredden" för vuxna i det svenska idrottssamhället.  

Hur gör man om man vill börja spela Rekhockey 

Om man är en enskild person som vill börja spela så kan man ta kontakt med någon av de föreningar som har lag idag. För att veta vilka föreningar som har lag i seriespel kan man till exempel gå in på nätet och söka vilken förening som ligger närmst, alternativt maila till damrek@stockholmhockey.se Det finns en öppen Facebook grupp som heter Sveriges veteran/rekhockeydamer och en som heter Tjejhockey i Stockholm, där går det att göra ett inlägg och visa sitt intresse. Gör man det så lovar jag att flera lag kommer att svara direkt! 

 Hur länge har du spelat själv i Haninge? Vad är målet med ert lag? 

Jag har spelat rekhockey i Haninge sedan laget startade i Haninge Anchors regi 2014. Haninge som kommun har en lång historia inom Damhockeyn och vi har haft flick/damlag i vår kommun sedan slutet av 70-talet (själv spelade jag här aktivt under perioden 1980-1992). Det innebar att när vi startade vårt lag så fanns det många tjejer i vår kommun som spelat tidigare och vi fick ihop många rutinerade spelare i olika åldrar. Vi fick även en del nybörjare men det är först de senaste åren som vi fått ett större antal nybörjare och det tycker vi är jättekul! Eftersom vi har en så bred trupp så är vårt mål att kunna ha två lag, dels ett lag i div 1 för våra rutinerade spelare och de nybörjare som hållit på ett tag och dels ett lag i div 3 för våra nya nybörjare. Vi har hittills tränat alla tillsammans och våra rutinerade spelare har hjälpt till att träna våra nybörjare. Vi har en fantastisk gemenskap när vi träffas i ishallen och vår målsättning är att fortsätta vara öppna för alla som vill vara med och spela hockey oavsett tidigare bakgrund. Visst vill vi alla vinna när vi väl står på isen och det är match men först och främst spelar vi för gemenskapen och för att ishockey är en så väldigt rolig idrott att hålla på med! 

 
Vad har du och arbetsgruppen kring rekreation arbetat med under året? 

Redan vid starten av en organiserad damrek verksamhet i Stockholm för ca 7 år sedan så såg vi fördelen med att jobba tillsammans och att gemensamt hitta lösningar för vår verksamhet samt att tillsammans alla lag ihop komma överens om nästa steg för bästa utveckling. Detta samtidigt som vi månat om att behålla glädjen och flexibiliteten i det vi sysslar med. Vi har i huvudsak haft en person som varit vår huvudansvarig och kontaktperson mot de förbund vi haft relation med, men vi har också haft löpande lagledarträffar med alla damrek lag där vi gemensamt fattat beslut om i stort sett allt.  

Nu har vi vuxit så mycket och vi kom i höstas fram till att vi behöver sätta en annan organisation på plats för att kunna hantera alla beslut som behöver fattas och för att dela på det ansvar och arbete som hör till en verksamhet med över 20 lag och mer än 400 spelare. Vi såg också fördelen med att ännu mer bli en del av Stockholms ishockeyförbunds verksamhet för dam och flickspelare och därför tillsatte Lagledarkollektivet en arbetsgrupp som fick till uppgift att ta fram en lösning tillsammans med Stockholms ishockeyförbund. 

Det vi i arbetsgruppen har gjort är att ta fram tävlings och seriebestämmelser som ska gälla för Damreklag i Stockholm som från och med i dag finns publicerade på förbundets hemsida. Bestämmelserna utgår ifrån Stockholms Ishockeyförbunds bestämmelser men är anpassad efter vår verksamhet och följer i stort de regler och bestämmelser som vi redan haft på plats, även om dom inte har varit så tydligt dokumenterade som dom blir nu. Vi har också diskuterat hantering av dispenser, serieindelningar och annat och kommit överens med förbundet att tillsätta ett utskott under Stockholms Ishockeyförbunds Damkommitté. Istället för att hela lagledarkollektivet ska vara med och fatta beslut i alla frågor kommer från och med nu detta utskott ha det ansvaret. Utskottet ska ha 5 medlemmar och vi hoppas på att få representanter från lag i samtliga 3 damrek divisioner. I våra samtal med representanter för Stockholms ishockeyförbund har vi kommit överens med förbundet om vilka tjänster som ska utföras av tjänstemän på förbundet för våra seriers räkning. Slutligen har vi också etablerat en kommunikationsgrupp som ska jobba mer aktivt med sociala medier för att sprida budskapet om vår verksamhet i syfte att vi ska vara mer synliga och tillgängliga för nya lag och tjejer i alla åldrar som vill vara med och spela hockey.  

Hur ser du på rekhockeyns framtid? 

Jag ser mycket positivt på framtiden för rekhockey 

Vi har startat något som alla som vill ska kunna vara med i oavsett ålder och tidigare erfarenheter. Att mixa detta så som vi gör i damrek tror jag knappast finns att se i någon annan idrott. Damrek ger en möjlighet för vuxna att utöva motionsidrott tillsammans med andra tjejer utan en massa prestationskrav och vi har öppnat möjligheten att prova på en idrott som inte varit tillgänglig för många tjejer tidigare. Vi har också skapat en möjlighet för fortsatt spel för de tjejer som passerat junior ålder och som inte längre vill satsa aktivt på en hockeykarriär. Nu finns möjligheten att fortsätta spela bara för att det är kul i den mån det finns tid. Rekhockey möjliggör ishockey hela livet! 

Skribent: Simon Stigenberg
Epost: This is a mailto link

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info