Hem / Nyheter från Distriktet / Rätt från start gällande Damkronorna

Rätt från start gällande Damkronorna

Vi hoppas likt Damkronornas nya förbundskapten på att bygga ett starkt Damkronorna. Dock inte med för unga tjejer, vi vill låta barn vara barn och inte tvinga dem till seniorspel i för tidiga åldrar.

Det är mycket lovande att Damkronornas nye förbundskapten ser det ohållbara i att bygga vår högsta damserie på import.

Vi hoppas dock att han inte planerar att göra det med 14 åriga flickor. För er som inte vet är 14 den ålder flickor får börja spela seniorspel, dvs anses vara färdigutvecklade för det.

Orimligheten i det kan nog de flesta hålla med om. Förutom de fysiologiska aspekterna på detta handlar det också om sociala aspekter, att få vara barn och tonåring.

För att bygga det framtida Damkronor Ulf pratar om behöver vi bygga underifrån med mer utbildning längre för våra hockeyspelande flickor. Därför har vi tillsammans med region Öst säsongen 2019/20 startat en damjuniorserie som ett steg på vägen i denna utveckling.

Stockholms ishockeyförbund har även tillsammans med bidrag ifrån Djurgården tagit fram en särskild utbildning för åldersgruppen flickor 15-18 år då J-årskullslag helt saknas för flickor i den här åldersspannet, även i det relativt spelartäta Stockholm. Ansökan till utbildningen är fortfarande öppen, spelare i Stockholmsdistriktet är varmt välkomna att ansöka, se mer information här: https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1394066

Det stora tappet av flick- och damspelare sker framförallt efter 14 år men även efter ca 20 år. Det första tappet för att det saknas spelplattformar om man inte spelar i u-lag eller i seniorspel och det andra tappet för att man är ’färdig’ med sin karriär och väljer något mer lukrativt, t ex att utbilda sig eller att jobba.

Om vi kan få fler flickor att spela och utveckla sin ishockey längre kommer det garanterat att ge utslag i hur våra framtida Damkronor presterar. Förutom prestationen skulle det innebära bättre förutsättningar för framtida kvinnliga ledare och en modernare, mer inkluderande och starkare sport.

Hanna Wistrand, ordförande DamKommittén

LÄNK till SvD:

https://www.svd.se/nye-damkaptenen-kan-inte-halla-pa-sa-har

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Samarbetspartners
  • Logotyp CCM
  • Logo Scandic