Hoppa till sidans innehåll

På gång – en update från Stockholms Ishockeyförbund

14 APR 2020 14:42
Trotts den annorlunda tid vi lever i fortgår arbetet på Stockholms Ishockeyförbund, här kommer en uppdatering om vad som görs för att förbättra Stockholmsishockeyn.
  • Uppdaterad: 14 APR 2020 14:42

Det är annorlunda och för många människor jobbiga tider vi befinner oss i denna vår. Hockeysäsongen slutade inte som vi ville men det rådande hälso- och samhällsläget sätter saker och ting i ett perspektiv som säkert är värt att reflektera över lite oftare.

Vi på Stockholms Ishockeyförbund jobbar på för fullt med de områden vi alltid har att hantera så här års men har fått ställa om till lite nya metoder och former i vissa delar och tyvärr också tvingats skjuta upp en hel del aktiviteter på obestämd tid. Personalen arbetar som vanligt men till största delen på distans så kontoret är dock till stor del obemannat.  Jag tänkte dela med mig lite av det som hänt och händer så ni får en liten uppdatering.

 

Tävling

En kan lätt tro att det är lågsäsong för Magnus och Peter samt förtroendevalda inom tävlingsorganisationen så här års men det stämmer inte. I slutet av varje tävlingssäsong och direkt efter seriespelets slut inleds ett intensivt arbete med att dels utvärdera och följa upp säsongen som gått. Varje serie/ålder analyseras på djupet för att sammanställa fakta om hur strukturen och upplägget fungerat ur många olika perspektiv: hur jämna/ojämna har matcher och serierna varit, hur lagen har använt sina spelare, utveckling av antalet lag osv. Antal dispenser och vilken sorts dispenser som söks analyseras också då detta ger viktig information om hur föreningarnas verksamhet mår. Analys och fakta vägs såklart in i arbetet med kommande säsongs seriebestämmelser vilka självklart bollas med ansvariga i föreningarna. Vi hann innan Corona-utbrottet med den årliga tävlingskonferensen gällande pojkserierna för ungdom vi alltid genomför i februari. Den vi skulle haft för flickserierna den 16 mars drabbades dock av den upptrappade situationen och kommer nu att genomföras digitalt den 23 april. Inbjudan är utsänd till alla föreningar. Efter dialog med föreningarna skett bearbetar våra Tävlingskommittéer för ungdom och regionala serier bestämmelser och upplägg innan styrelsen fastställer de slutliga seriebestämmelserna. Under maj månad beräknas inbjudan till seriespel skickas ut ihop med regelverk. Föreningarna gör sedan innan sommaren en preliminäranmälan av sina lag. Som läget är i skrivande stund räknar vi med att följa samma rutiner även detta år.

Som alla säkert känner till är all tävlingsverksamhet i form av cuper, turneringar och träningsmatcher pausad åtminstone tom den 15 maj. Detta kan komma att förlängas så håll er informerade via våra kanaler.

 

Arbetet med Hemmaplansmodellen

Hemmaplansmodellen är svensk ishockeys nylanserade nationella utvecklingsmodell för hur vi skapar bästa möjliga miljöer för våra barn och unga. Arbetet med utbildning och implementering sker i samverkan med RF SISU och SHL-klubbar runt om i landet. I Stockholm hann vi starta upp satsningen med 10 föreningar i en första pilotomgång. Nu pågår en omläggning till att i digital form fortsätta arbetet. Digitala träffar planeras och även forum för erfarenhetsutbyte och diskussioner kring case är på gång. Berörda föreningar är informerade och vi hoppas kunna starta upp nästa utbildningsomgång under hösten som planerat. Läs mer om Hemmaplansmodellen här:

https://hemmaplansmodellen.se/

Mötesplatser och konferenser

Vårens ordförande- och sportchefskonferens den 14 mars fick tyvärr ställas in. Viktiga frågor som  stod på agendan denna gång var diskussioner kring förbundets strategiska verksamhetsplan för de kommande 5 åren och hur vi tillsammans arbetar med efterlevnaden kring processer vid föreningsbyten på ungdomssidan. Nu arrangerade vi istället en digital konferens för att särskilt hantera den angelägna frågan om övergångar vilket visade sig fungera utmärkt. Slutsatsen från föreningar och oss var att vi på detta sätt kan mötas oftare och enklare i framtiden för att hantera frågor som vi behöver diskutera utan att vänta till nästa fysiska mötesplats.

Nätverksträffen för våra sportchefer den 19 mars hann genomföras i fysisk form innan dessa möten stoppades. Varje säsong bjuds alla sportchefer i föreningarna in till 3-4 frukostträffar för att ge chans att lyfta aktuella ämnen och utbyta erfarenheter. Tidigare teman har exempelvis varit: hur förebygger och hanterar vi psykisk ohälsa hos våra unga hockeyspelare, ledarskap, en ny syn på träning och tävling.  Allsidig träning var temat för tillfället i mars och efter Janne Carlstedt hållit sin föreläsning hölls gruppdiskussioner kring hur deltagarna kan ta hem frågorna till sin förening. Nästa nätverksträff är den 12 maj då Universitetslektor P-G Fahlström kommer dela med sig av sina kunskaper kring betydelsen av förebilder och förhållningssätt. P-G besitter en enorm kunskap inom många områden och undervisar och forskar kring ämnen som: Coaching – Ledarskap, Talang-talangutveckling, Goda utvecklingsmiljöer och Sport Management. Efter den digitala föreläsningen blir det grupparbeten och diskussioner via distans, intressant att testa nya metoder.

 

Även Stockholms Ishockeyförbunds årsmöte 2020 planeras att genomföras digitalt. Mötet är utlyst till den 10 juni kl 18. Sista dag att inkomma med motioner är den 15 april. Läs mer här: https://www.stockholmhockey.se/Nyheter/nyheterfrandistriktet/informationgallandearsmotesamttorstenflygelholmsminnesfond/

Stockholms Ishockeyförbund har beslutat att för närvarande ställa in vårens samlingar med distriktslagen (TV-pucken) för flickor och pojkar och flytta dem till efter sommaren (information är utsänd) samt att ställa in de två camper som skulle genomföras inom ramen för projektet ”Behålla Flickor 10-14 år”. Även dessa har vi förhoppning om att kunna genomföra efter sommaren. Vår bedömning är att vi under rådande omständigheter inte kan genomföra dessa aktiviteter på ett kvalitativt sätt och i enlighet med Folkhälsomyndigheten /RF:s rekommendationer.

Tränarkurser

Vårens tränarkurser är inställda. Vi räknar med att under höstens arrangera fler kurstillfällen än vanligt så att alla som är i behov av att gå utbildning ska erbjudas samma möjligheter som normalt för att uppnå rätt behörighetsnivå. Information är utsänd till föreningar och anmälda kursdeltagare. Frågor om detta besvaras av This is a mailto link

 

Föreningsverksamheten då?

Idrottsföreningar kan fortsätta hålla träningsverksamhet för sina medlemmar så länge de följer Folkhälsomyndigheternas kriterier för riskbedömning, se länk nedan samt nedanstående punkter. Så länge verksamheten kan genomföras enligt dessa former rekommenderas föreningarna erbjuda aktiviteter för sina medlemmar. Det kommer så klart att krävas lite andra former än de traditionella: mindre grupper och anpassade övningar om ni kör på is, anpassade rutiner för ombyte och hur spelarna får vistas i omklädningsrum, ständiga påminnelser om hygien, begränsningar av föräldrars tillåtelse att närvara, flytta utomhus så mycket som möjligt osv. Tipsar om att hämta inspiration för övningar och off-ice pass på: 

https://www.swehockey.se/hockeyakademin

Vad gäller Camp-arrangemang behöver varje arrangör noggrant genomlysa sitt arrangemang enligt de punkter och kriterier för riskbedömning ni hittar i länkarna nedan! I grunden gäller tidigare information om att inte samla fler än 50 personer vid sammankomster men ni behöver utöver detta särskilt göra en bedömning om hur ispass kan genomföras utan risk för smittspridning/närkontakt. Vid camper tillkommer perspektivet med resande från olika delar av distriktet där deltagare och arrangörer inte har samma kännedom om varandra som i föreningssituationen. Med större och blandade grupper krävs extra omsorg i era bedömningar om hur ni kan uppfylla kriterierna för säkerheten i rådande situation. Hur hanterar ni exempelvis situationen i omklädningsrum under en camp med ispass varvat med andra aktiviteter? Toaletter/hygieninrättningar? Samlingar för exempelvis teori och måltider utan risk för trängsel och smittspridning? Bedömning av riskerna kring att hålla ett evenemang med eventuellt tillresande från olika föreningar osv. Tyvärr har vi fått in rapporter om att det finns camper där föräldrar uppehåller sig i hall och utanför omklädningsrummen och där begränsningen om max 50 personer i lokalen inte följs. Detta är givetvis mycket oroande och förvånande. Vi uppmanar därför er att ta ansvar för att såväl egna arrangemang som i de fall ni hyr ut er anläggning till externa aktörer särskilt följa upp att riktlinjer efterlevs och att verksamheten genomförs på ett säkert sätt.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till idrottsrörelsen:

  • Undvik närkontakt vid idrottsutövande
  • Träna utomhus när så är möjligt
  • Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
  • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Länk till Folkhälsomyndighetens information gällande Riskbedömning vid evenemang och sammankomster:

 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

 Vi uppmanar er alla att kontinuerligt hålla er uppdaterade via RF:s informationssida:

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

 

Till sist också en påminnelse för er som fortfarande har verksamhet igång att säkerställa att camp och isträningar inte får bli en bas för att ta emot spelare från andra föreningar. Det är varje förenings ansvar att efterleva gällande regelverk beträffande övergångar.

Med hopp om att vi ska gå ljusare och stabilare tider till mötes och att ni med denna omfattande information känner er uppdaterade kring nuvarande situation.

Sköt om er!

Skribent: Simon Stigenberg
Epost: This is a mailto link

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info