Hem / Nyheter från Distriktet / Hockeyskola på agendan!

Hockeyskola på agendan!

Under Oktober startar den viktigaste verksamheten inom ishockeyn, nämligen Stockholms alla Hockeyskolor där tusentals barn provar ishockey för första gången. Denna vecka gör vi nedslag i några föreningar ur olika synvinklar och först ut är Hammarby!

Hammarby

Vi gör första nedslaget i Hammarby som i år kör i gång en tredje hockeyskola, flickhockeyskolan! Med syftet att få fler tjejer att börja och även fortsätta i Hammarby hockey. Vi har pratat med Mattias Göthe som är flickansvarig i Hammarby kring styrkor men också utmaningar att starta en ny verksamhet samtisigt som man huserar på olika arenor, något som är en utmaning oavsett hockeyskola och lag!

Hur ser er hockeyskolor ut denna säsong?

Vi har nu verksamhet på Kärrtorps IP, där vi har tre grupper, en grupp för nybörjare, en grupp för dom som har varit med förut eller som redan kan åka skridskor, och en grupp för tjejer. Det är gott om föräldrar på isen, men vi försöker också ha minst 2 ledare med tidigare erfarenhet från ungdomslag per grupp. Från och med december ökar vi på med hockeyskola på Zinkensdamms IP inne i stan också, men det hänger förstås på att ishallen där blir klar i tid, och att idrottsförvaltningen ger oss istider där. Förutsättningarna för Zinkensdamms IP är med andra ord ganska osäkra än så länge. Vi har cirka 150 barn totalt i TKH-verksamheten.

Vad är er största utmaning till att få fler barn till Hammarby Hockey?

Det är i övergången mellan hockeyskola och lagspel som det sviktar. Vi tappar minst 75% i den skarven. För tjejerna är det ännu värre, det följer med typiskt 1 barn, av 10-15 flickor per årskull i hockeyskolan.

 

Vad är er största styrka att få barn till Hammarby Hockey?

En positiv faktor är att hockeyskolan (och skridskodiscot vi har på lördagskvällar) i Kärrtorp har blivit en angelägenhet för lokalsamhället i Björkhagen-Kärrtorp-Bagarmossen. Man använder Hammarby IF Hockeyskola som en familjeakivitetet på lördagarna, utan att nödvändigtvis ha nåt större intresse för ishockey. Det är inte bara att barnen lär sig åka skridskor, det handlar också om att träffa andra familjer vid sidan av rinken. Många av de barn som fortsätter in i lagen har ingen tidigare erfarenhet i familjen av ishockey. Sen drar ju varumärket Hammarby IF förstås, men det är marginellt. Jag tycker också att vi har lyckats relativt väl med att vara inkluderande så att alla känner sig välkomna och sedda, oavsett vilken nivå man befinner sig på.

På bilden ser vi den nystartade hockeyskolan för Hammarby Hockey. Vi önskar Hammarby fortsatt gott arbeta med att rekrytera in barn till ishockeyn! 

 

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Samarbetspartners
  • Logotyp CCM
  • Logo Scandic