Hem / Nyheter från Distriktet / Hockeyskolan är viktigast!

Hockeyskolan är viktigast!

Under veckan har vi besökt ett antal hockeyskolor bland våra föreningar. Idag gör vi vårt sista nerslag hos IFK Österåkers hockeyskolor, en prioriterad och strukturerad verksamhet i föreningen!

Idag har vi kommit fram till en förening som arbetar strukturerat och metodiskt för att rekrytera och behålla barn inom ishockeyn. Att inte börja för tidigt, att ha en tydlig struktur för alla nya föräldrar och att ha kunniga ledare är några av de faktorer som gör att Österåkers hockeyskolor fortsätter att blomma!

Vi besöker idag Österåker och ställer frågor till Suzanne Nordström som är ordförande i föreningen. Susanne beskriver hockeyskolan såhär: 

Hockeskolorna är våra viktigaste grupper! Det är här det börjar! Vi har satt gränsen för start det år man fyller 5. Då blir det max 3 år i hockeyskolan innan U9. (Helst skulle vi inte vilja att de börjar före 6 men alla omkringliggande föreningar börjar tom tidigare vilket gör det svårt) . Vi har utbildade tränare på is med stöd av A-lags (och juniorspelare) I år inte lika många föräldrar pga Corona.

Det är utbildning under leksamma former så barnen ska tycka det är roligt. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och introducerade till hockey på ett bra sätt – barnen så väl som föräldrarna. Det är viktigt för oss att det finns många ledare närvarande både på is och i omklädningsrummen som kan hjälpa till och svara på frågor. Vi har även materialare som hjälper till med låneutrustningar och slipning.

Det ska vara enkelt att börja – vi har förmånen att många skänker utrustningar utöver de vi köper in, så låneutrustningar finns alltid. Lagbildning sker inte förrän efter nyår för de som blir 8 det året (inför U9)  Det viktigaste målet är att barnen ska vilja komma tillbaka på nästa pass.  

Vad är er nyckelfaktor till framgång?

Att vi alltid har ledare som tar emot och välkomnar barnen och föräldrarna så de blir inkluderade och vet vad som gäller. Att vi är tydliga med det vi står för. Majoriteten av tillfällena är det ordförande som tar emot och ”prickar” av och ser och hälsar på varje barn och samtidigt har minimöten med föräldrarna om föreningen och vår värdegrund och följer upp med direkt återkoppling.

Rekrytering genom ”Kompis”-korten som delas ut på skolorna samt  spelarnas kompisar. Man kan börja när som helst under året och får via mail ett välkomstbrev plus info om hockeyskolorna.

På flicksidan är det framförallt egen istid – lagd mellan nybörjar- och fortsättningstiden,  vilket gjort att bl.a  systrar som följt med bröder sett tjejerna i korridoren och på is och vill också börja. Egen istid i kombination med pedagogisk kvinnlig tränare som tjejerna ser upp till har ökat antalet tjejer.  

Finns det något annat ni vill dela med er av som tips till andra?

Vi har också föräldramöten för Hockeyskolorna där vi berättar vad vi gör på hockeyskolorna och vad syftet är med det som görs, berättar om föreningen och hur lagbildning går till med stöd av fadderverksamhet från lag 2 år äldre och för flickorna som slussas in i FC. 

Här nedan ser vi en bild från flickhockeyskolan i Österåker:

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Samarbetspartners
  • Logotyp CCM
  • Logo Scandic