Hoppa till sidans innehåll

Hemmaplansmodellen - Fokus på spelarutveckling

09 NOV 2019 10:46
Lördagen 9/11 genomförs årets första Sportchef/Ordförande konferens i Stockholms distrikt. Pär Ericson, utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet presenterar den nya modellen kring Spelarutveckling som lanseras under november 2019.
  • Uppdaterad: 09 NOV 2019 10:46

Fokus i utvecklingsarbetet handlar om att gå från bra till bättre.

Hemmaplansmodellen har sin grund i evidensbaserad kunskap. När forskning och erfarenhet möts så har vi evidens, som utgör basen för utvecklingsarbetet.

Den övergripande intentionen är att göra det lätt att göra rätt för de många engagerade i hockeysverige.

Hemmaplansmodellen är en praktisk vägledande guide byggd på kunskap och erfarenhet med målet att skapa ett livslångt intresse för hockey och personlig utveckling och prestationer.

Hemmaplansmodellen.se lanseras i november, med flikar för förening, tränare/ledare och föräldrar. 

Kärnan i hemmaplansmodellen är att sätta hela människan i fokus inte bara spelaren.

Gå från talangidentifiering till talangutveckling

Budskapet. Genetiken går inte att förutse än mindre påverka. Miljön däremot går att påverka och därmed skapa bästa förutsättningar för en bredare talangutveckling.

Att bli sedd, hörd och inkluderad betyder allt för att fortsatt utveckla individen i en trygg miljö omgiven av välvilliga människor.

Pär Ericson summera Hemmaplansmodellen enligt nedan principer. 

Hur får vi dem att stanna kvar och utvecklas inom ishockeyn?

- Nyckelfaktorerna är baserade på forskning och kunskap/erfarnehet och är uppdelade i 4 principer:

1: Sätt människan i fokus. – Här har tränaren en avgörande roll för hur spelarnas intresse och motivation till att spela hockey utvecklas, genom att genuint intressera sig för varje individ.

2: Ge alla chansen att utvecklas: Några blir elitspelare, men de flesta blir inte det. Ledare har ett ansvar för att varje spelares tid inom ishockeyn blir rolig och utvecklande -oavsett olikheter i allt från individens färdigheter för stunden, ambition, ålder, kön, klass, etnicitet, sexuell läggning och mycket mer.

3: Anpassa träning och match efter målgruppen. - Vi kommer alltid ha spelare som befinner sig på olika ställen i sin utvecklingsresa sett vad de kan och med sitt ishockeyspelande. Konkret betyder detta att ishockey ska spelas på olika stora ytor och med olika regelverk som är anpassade till att främja glädje, utveckling och lärande med målgruppens bästa för ögonen.

4: Bedriv en allsidig träning. -Det är inte farligt att träna mycket, - så länge det är individens egen vilja som styr, att träningen är allsidig och varierande och att spelarna får tillräckligt med vila och återhämtning.

Skribent: Andreas Hawerfors
Epost: Adressen Gömd

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info