Hem / Nyheter från Distriktet / Hallå Lasse Billing!

Hallå Lasse Billing!

Att det har gått bra i kvalspelet för våra TV-puckstjejer vet vi ju alla om. Men många känner kanske inte till jobbet bakom. Vi tog tillfället i akt att ställa några snabba frågor till flickornas huvudtränare Lasse Billing.

Hej Lasse, du är ju huvudtränare för den här fantastiska truppen, berätta hur är det att vara huvudtränare till dessa tjejer och hur viktig är ledarstaben kring dig?

 För mig och därmed spelarna är ledarstaben helt avgörande för vilka förutsättningar vi kan skapa för spelarna att utvecklas och nå resultat. TV-Pucken är ju för oss i Stockholm en kombination av utbildning och tävling vilket ju i sig är en utmaning. Vi får chansen att förbereda spelarna för det som kommer i framtiden för dem oavsett om det är landslag eller SDHL. Vi sätter en högre kravbild på dem än de flesta har i sina hemmaföreningar vad gäller tex ordning och uppförande då vi anser att om det är ordning utanför isen så blir det ordning på isen. Vi har ju, de flesta i teamet, gjort detta tillsammans ett antal år och är rejält sammansvetsade. Vi lägger stor vikt vid utbildning och lagsammanhållning då det ju är ett lag som ska prestera tillsammans under en relativt kort period. Samtliga ledare är inblandade i allt vi gör även om vi såklart har våra egna roller och det finns ingen prestige mellan rollerna oavsett om det gäller spelsystem eller vem som ska tömma papperskorgen.

Kul att det gått så bra för tjejerna i kvalspelet, vad är framgångreceptet?

Det kanske något tråkiga svaret blir att vi försöker skapa en lagmaskin som gör jobbet tillsammans varje byte varje match istället för att försöka förlita sig på en eller par stjärnspelare som ska lösa resultatet. För att lyckas med detta krävs det att vi får alla att trivas med varandra både på och utanför isen.

Hur var uttagsprocessen kring tjejerna den här säsongen? Är det något som sticker ut till skillnad från tidigare år? 

Först och främst är det så roligt att det kommer fler och fler spelare för varje år till uttagningarna och att kunskapsnivån ständigt ökar. Det pågår mycket bra verksamhet ute i föreningarna som bäddar för detta. Förvisso gör det vårt jobb svårare i samband med uttagningarna att välja rätt spelare men den utmaningen tar vi gärna förstås. 

Om jag är tjej och spelar hockey, hur ska jag tänka? Måste jag spela med killarna för att synas?  

Du har möjligheten att spela med killar oavsett situationen i din förening dvs om det finns flicklag eller ej. Du kan spela med både flicklag och pojklag när det finns. Dock anser jag att man som hockeyspelande flicka bör tänka flera år framöver dvs om jag bara prioriterar pojklaget så kommer din förening kanske inte ha ett flicklag när du så småningom kommer behöva spela enbart med flickor och då tvingas du byta förening vilket för många innebär att man slutar spela helt istället. Många anser att man utvecklas snabbare om man tränar/spelar med ett pojklag och det kan stämma till en viss del men om vi i alla föreningar börjar behandla hockeyspelande flickor som hockeyspelare istället för flickhockeyspelare och höjer kravbilden och kvaliteten på träningarna så utvecklas man lika bra eller till och med bättre i ett flicklag anser jag. Efter att ha träffat så många spelare under åren så vet jag att de vill bli tränade som hockeyspelare och inte som hockeyspelande flicka. Detta är en mycket komplex fråga att ge ett kort svar på men jag hoppas att det framgår vad jag är ute efter.

Vad är nästa steg nu? Slutspel först i november. Vad gör ni fram till dess?

Nu är spelarna tillbaka i sina föreningar tills vi ses för en sista samling i Nynäshamn i slutet av oktober för att sedan åka till Umeå för slutspel.

 Tusen tack Lasse för snabba svar och stort lycka till i november!

(På bilden ser ni från vänster: Erik Ladhe målvaktstränare, Niclas Alvrud materialförvaltare, Lasse Billing huvudtränare, Ulf Ahlstrand lagledare, Camilla Sjöholm assisterande tränare, Charlotta Munck lagläkare , Magnus Larsson assisterande tränare.)

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Samarbetspartners
  • Logotyp CCM
  • Logo Scandic