Hoppa till sidans innehåll

Damrekreation – ökar mest inom hockey

13 NOV 2019 14:52
Damrekreation är den snabbast växande grenen inom hockey i Stockholm. På 5 säsonger har man vuxit från 6 till 25 lag och man står nu för ca 1/3 av dam/flickverksamheten. Sedan två år tillbaka ingår damrekreation i Stockholms ishockeyförbund.
  • Skapad: 13 NOV 2019 14:52

-Rapport från damrekreations lagledarmöte möte den 10/11

 

Damrekreation är den snabbast växande grenen inom hockey i Stockholm. På 5 säsonger har man vuxit från 6 till 25 lag och man står nu för ca 1/3 av dam/flickverksamheten. Sedan två år tillbaka ingår damrekreation i Stockholms ishockeyförbund.

Alla som vill kan börja spela damrek, det enda ingångskriteriet är för matchspel där nedre gränsen går vid 18 år. Det finns ingen övre åldersgräns. Rekryteringsbasen för spelare är oerhört bred, alltifrån nya unga, nya äldre, tidigare spelare som trappar ner eller återvänder till sporten. Alla söker de sig till damrekreation.

Spelet görs i divisonsspel (1, 2 och 3) där lagen enskilt och tillsammans skattar respektive lags nivå och delar upp i olika serier. Det förekommer visst utlån av spelare från lag i den högsta serien till Damettan. Det förekommer även lån av spelare mellan lagen inom rek-serierna för att möjliggöra matchspel när något lag har ont om spelare.

Hittills har man använt sig av en platt demokrati när de flesta organisatoriska frågorna som t ex dispenser och annat hanteras. Man har nu nått ett sådant stort antal lag att detta börjar bli ineffektivt och man står inför nästa steg organisatoriskt. Ett utskott har skapats för att titta på hur framtiden kan se ut både vad gäller organisation, antal serier och dispensförfarande för att få en så bra matchning i nivå som möjligt.

Inom Damreks organisation inser man sin potential och har visat intresse att öppna upp för ett större samarbete med övrig flick- och damverksamhet i Stockholm. Utifrån mitt eget perspektiv som damkommitténs ordförande ser jag en oerhörd möjlighet att med riktade insatser skapa en stege för spel hela livet inom dam/flickhockeyn.

Eftersom vi från och med denna säsong har en serie för flickor födda 05-01, damjunior, som utvecklar flickor för framtida spel på elitnivå och är en satsning att behålla flickor inom hockeyn. Om man efter spel i DJ inte vill/kan gå vidare till Damettan eller SDHL så finns damrekreation som alternativ. Tack vare att vi nu har en damjuniorserie slipper flickor välja bort hockey bara för att möjligheten att spela upphör att finnas vid en viss ålder eller en viss spelnivå.

Damrekreation står inför en spännande framtid, jag hoppas att den framtiden kommer att innehålla ett närmare samarbete mellan flick/damverksamheten och damrek. Tillsammans kan vi få en ännu bättre utväxling och på så sätt bidra till en mer jämställd sport, en mer inkluderande sport och en sport som går att utöva hela livet. – Alla parametrar som ingår i både Stockholms- och Svenska ishockeyförbundets visioner.

Jag tror att vi från förbundshåll kan lära oss mycket av hur damrekreation använt sig av alternativa lösningar och flexibilitet för att få verksamheten att fungera över tid, t ex via sitt engagemang och sina samarbeten mellan lag och föreningar.

Damrekreation är inte, och kommer inte att bli, en verksamhet av spelande mammor som tar hand om tonåringar. Det är däremot en vuxen verksamhet där alla vuxna, unga som gamla, får vara med och spela hockey så länge de har lust. Det är något väldigt fint och något att satsa på.

Hanna Wistrand,

Styrelseledamot Stockholms Ishockeyförbund,

ordförande Damkommittén

Skribent: Andreas Hawerfors
Epost: Adressen Gömd

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info