Hem / Domare / Lucka 15 Veronica Lovensnö

Lucka 15 Veronica Lovensnö

I den femtonde luckan av domarkalendern presenterar vi Veronica Lovensnö!

 Är du huvuddomare eller linjedomare? 

- Linjedomare

Hur gammal är du?
- 32 år

Hur länge har du dömt ishockey?
- Januari 2010

Hur länge har du dömt SDHL?
- Sedan 2010

Vad är det bästa med att döma ishockey?
- Det är flera faktorer som gör att det är väldigt roligt. För egen del fick jag sluta spela pga skador, så att bli domare blev ett sätt för mig att få ha kvar hockeyn. Det är väldigt utvecklande att vara domare men också väldigt utmanade, härliga kollegor och möjligheterna.

Berätta lite om din resa internationellt.
- Varför jag började döma var lite av en slump men också för att jag fick höra historier om andra damdomare som varit utomlands och dömt, och tänkte ”det vill jag med göra”. Så när skadorna satte stopp för spelarkarriären hoppade jag på tåget som domare. Jag förstod ganska snabbt att man kan göra en karriär som domare också. Mina drömmar om att representera Sverige i stora turneringar kan leva vidare, om än i en annan skepnad än med tre kronor på bröstet.

Jag fick snabbt komma ut på internationella camper och turneringar. Det har varit camper i både Finland och Schweiz, en del 4 nationsturneringar i framförallt Sverige. 2012 gjorde jag mitt första mästerskap, Div II VM i Slovenien, 2014 blev jag uttagen till mitt första A VM, U18 VM i Ungern. Det här är något jag verkligen vill göra och drömmarna om det största man kan vara med om som idrottare, OS. Kan jag nå min dröm som domare?

U18 VM gick bra, och året därpå blev jag uttagen till VM i Malmö. Mitt första senior VM på hemmaplan, vilket gick väldigt bra. Fortsatt målmedveten jobbade jag mot min dröm. Sommarträning, regelläsning och ett mål om nästa VM i Kanada. Blev uttagen till mitt andra senior VM och även året därpå till VM i Finland. Jag har gjort allt jag kunnat för att nå min dröm. Jag har bra prestationer i ryggen i de tidigare turneringarna. Jag kunde inte göra mer, inte mer än att vänta på ett telefonsamtal från vår domarchef….

Telefonsamtalet kom och det var ett positivt sådant. Jag hade av IIHF blivit uttagen till att döma OS i PyeongChang i Sydkorea. Vilket äventyr !

 

Du har tilldelats Damernas Stora Märke. Kan du berätta vad det innebär/betyder?
- Det är en utmärkelse man får genom en poängräkning som Svenska Ishockeyförbundet tagit fram. Man får alltså poäng på internationella turneringar, landskamper och SDHL matcher, och det finns ett maxtak för hur mycket man kan få under en säsong. Detta uppnådde jag i höstas, vilket såklart är oerhört roligt. Det är många års arbete som ligger bakom och det blir ett slags kvitto på ens karriär på något sätt.

Dömer du något mer än SDHL?

- Ja men det gör jag, jag dömer Hockeyttan och även J20 Nationell sedan säsongen 2014/2015.

Svensk ishockeys huvudsponsor
  • Logo Svenska Spel
Samarbetspartners
  • Logotyp CCM
  • Logo Scandic