Hoppa till sidans innehåll

Om alla ska vilja vara med – vilket språkbruk ska vi då ha?

09 OKT 2018 14:00
Stockholms Ishockeyförbund kommenterar händelserna under SHL-matchen i Malmö den 29 september samt efterspelet i media.
  • Uppdaterad: 09 OKT 2018 14:00

Stockholms Ishockeyförbund vill att vår fantastiska idrott ska vara tillgänglig för fler barn och vuxna. För att det ska bli verklighet behöver trösklarna minska. Ishockeyn behöver göras tillgänglig för alla. En del i det är att vår värdegrund tydligt tar avstånd från rasism och sexism. Som en liten del i detta arbete skärpte vi tolkningarna av ishockeyns regelverk kopplat till sexistiskt språk för ett antal år sedan. Vi är stolta över detta arbete och glada att samma tolkningar nu används inom ishockeyns alla nivåer. 

Efter en SHL-match i Malmö, där en spelare uttryckte sig sexistiskt, har det i media utbrutit ett ordkrig som Stockholms Ishockeyförbund nu vill kommentera. Som beskrevs ovan ska rasistiska och sexistiska kränkningar ge ishockeyns grövsta straff, Match Penalty. Enligt vårt sätt att angripa frågan är det helt rimligt. Däremot har vi svårare att förstå Niklas Wikegård och Mats Wennerholm, som försvarar spelares rätt att grovt kränka varandra, utan kännbar konsekvens.

I Aftonbladet skriver Mats Wennerholm på temat att domarna inte ska vara moralpolis att ”det sägs värre saker än det Malmöspelaren vräkte ut sig på en hockeyis.”Wennerholm fortsätter sedan tankegången på följande sätt: ”Och jag gillar inte tanken på att hockeydomarna ska vara någon sorts moralpolis som ska bedöma vad som är rimligt språkbruk eller inte. Det sägs alltid saker i stridens hetta och jag tror spelarna är vuxna nog att ta det för vad det är.”

Vi tycker inte heller som Niklas Wikegård säger, att det är upp till domarens ”bollsinne” huruvida sexistiska eller rasistiska uttalanden ska leda till Match Penalty och avstängning. Ishockey ska vara en inkluderande och välkomnande idrott. Vi tror oss veta att skrikande av könsord på läktaren och på isen avskräcker barn och vuxna från att spela ishockey.

I ytterligare en artikel i Aftonbladet skriver Kristoffer Bergström att ”i en traditionell grabbidrott rivs inte sexismens murar genom att vi märker ord.” Det är nog riktigt att ishockeyn inte kan angripa sexism inom vår idrott enbart genom dessa regler, däremot ser vi det som en åtgärd ihop med ett flertal andra. En mängd utbildningsinsatser pågår därför på distriktsnivå för att arbeta för en positiv miljö på och vid sidan av plan. En nyhet för den här säsongen är den satsning som vi och Stockholmsidrotten gör med konceptet ”Locker Room Talk”. Intresset från föreningarna har varit stort för att få ta del av utbildningen som just syftar till att ”stoppa snacket som leder till skeva värderingar. Det handlar om att hjälpa unga killar att växa upp till något annat än män som gör andra människor illa” (citat från Locker Room Talks hemsida).

Bergström ”lutar åt att hockeyförbundet vek av på fel spår för tre–fyra år sedan”. Vi är av en annan uppfattning. Att tydligt markera att sexism inte accepteras också i våra regelverk är viktigt. Vi arbetar kontinuerligt för att skapa en god jargong på och utanför isen, men gör också mycket annat för att skapa en inkluderande ishockey. Att fortsätta acceptera könsord och invektiv på isen och på läktarna, skulle vara en björntjänst för detta viktiga arbete.

Vi är övertygade om att reglerna gör skillnad och bidrar i arbetet att öka ishockeyns anseende och skapa positiva miljöer, så att fler vill delta i ishockeyn. Trots att Bergström refererar till en språkforskare, så är vi övertygade om att dessa ord avskräcker människor från att delta i vår fantastiska idrott. Vi kommer fortsätta att arbeta för en jämställd ishockey och tror att detta är ett av flera sätt, oaktat om Aftonbladets sportredaktion menar att det är en mänsklig rättighet att få kränka varandra med diverse könsord.

Vår idrott står på egna ben utan våldsamma inslag och sexistisk språkbruk. Farten, intensiteten, det fysiska spelet, glöden, lagandan, härliga dragningar och bländande teknik talar sitt eget språk och behöver inte kryddas.

Mathias Tegner
Vice ordförande Stockholms Ishockeyförbund

Carina Oddsberg
Kanslichef Stockholms Ishockeyförbund

Stockholms Idrottsförbund erbjuder styrelse- och ledarutbildningar inom jämställdhet, inkludering och tryggare idrottsmiljöer. Ta kontakt med Henric Hedberg på Stockholms Idrottsförbund för mer information.

Skribent: Marcus Bojling
Epost: Adressen Gömd

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info