Hoppa till sidans innehåll

Kommentar till Sportbladets artikelserie gällande ungdomishockeyn i Sverige

12 MAJ 2019 20:06
Det är ytterst angelägna frågor som belyses i Sportbladets serie som granskar ungdomsidrotten. Nu har turen kommit till Ishockeyn.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2019 20:06

Med anledning av den artikelserie som publiceras på Aftonbladet.se gällande ungdomishockeyn i Sverige vill vi i Stockholms Ishockeyförbund göra ett antal kommentarer. Läs artiklarna här: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/b58XV3/forre-tranaren-nu-inser-jag-hur-daligt-barnen-mar

Det är ytterst angelägna frågor som belyses i Sportbladets serie som granskar ungdomsidrotten. Nu har turen kommit till Ishockeyn.

Vi inom Stockholms Ishockeyförbund välkomnar diskussionen som vi anser ständigt bör hållas levande både inom förbund, föreningar och bland medlemmarna. Vi är medvetna om att när man kommer upp till 14 – 16 års ålder får man ibland en del spänningar i lagen, till följd av att en del spelare och föräldrar vill satsa på att komma in på hockeygymnasium medan andra inte har den ambitionen.

Spelare och föräldrars ambitioner kan då också komma att påverka hela lag då de som satsar vill spela i lag som också satsar hårt. Stockholms Ishockeyförbund ska tillsammans med distriktens föreningar verka för en positiv och utvecklande miljö för våra hockeyspelande killar och tjejer. En del av vår uppgift som förbund är att stötta och hjälpa till med utbildningsinsatser, både för föreningarnas styrelse, ledare och föräldrar som har den viktigaste kontakten, med spelarna själva.

2013 påbörjades ett stort förändringsarbete inom Stockholms Ishockeyförbund där vi genomfört många insatser vad avser vår ungdomsverksamhet.

Våra ledord är ”så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt”. Frågor som rör anläggningar, jämställdhet, hålla kostnaderna nere och att göra ishockeyn tillgänglig för fler barn från olika socioekonomiska grupper står på agendan. Och som ett inlägg vill vi lyfta några exempel på särskilda insatser som sedan tidigare pågått inom de specifika områden som lyfts i artikelserien:

  • Arbetet med förändrade förhållningsätt och samverkan över föreningsgränserna för att hålla nere antalet föreningsbyten på ungdomssidan och därmed få fler barn och ungdomar att stanna längre i sina moderföreningar. På 5 år har detta lett till en halvering av antalet övergångar och därmed ökad stabilitet i föreningarna.
  • Förändrade seriestrukturer, tävlingssystem och nya spelformer anpassade efter barn och ungdomar vilka infördes för två säsonger sedan. Syftet är att skapa en förändrad syn där tävlingen blir en del av utbildningen snarare än fokuserar på kortsiktiga resultat och kvalificeringar enligt traditionell seniormodell.
  • En mängd utbildningar, föreläsningar och mötesplatser för och med föreningsstyrelser, Sportchefer, tränare/ledare och föräldrar kring teman som tex ett modernt ledarskap, aktuell forskning inom områden som talangutveckling och föräldrautbildningar. En särskild utbildningsinsats sker också för ledare/tränare för våra yngsta barn kring ”Barnens idrott” för att tidigt arbeta med att skapa trygga miljöer för våra spelare. Vi jobbar intensivt och nära våra föreningars styrelser för att ge dessa verktyg att styra och leda sina lag och medlemmar i den dagliga miljön och löpande verksamheten.
  • För två år sedan gjordes tillsammans med ett antal föreningar och våra Hockeykonsulenter en genomlysning av spelarutbildningen inom ungdomssidan vilket utmynnade i vad vi kallar  ”Stockholmsmodellen”. Nu pågår arbetet med att på föreningsnivå förankra de områden vi identifierat behov av att stärka för att höja kvaliteten i spelarutbildningen: ökat fokus på metodik, ett coachande förhållningssätt hos våra tränare, intensifierad träning kring spelförståelse generellt än individuella skillsövningar, se match som träning för att ge några exempel.
  • Stimulera att alla föreningar aktivt arbetar med att integrera ishockeyns värdegrund inom samtliga målgrupper: ledare, tränare, domare, föräldrar, spelare. Under hösten har tex ”Locker Room Talk” och andra liknande utbildningar genomförts i syfte att arbeta med språkbruk, attityder och normmedvetenhet. Denna satsning kommer fortsätta även kommande säsong.

 


 

Skribent: Andreas Hawerfors
Epost: Adressen Gömd

 

Partners

ccm_250px 

             

 

 

Postadress:
Stockholms Ishockeyförbund
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 0855671660
Fax: 087220141
E-post: This is a mailto link

Se all info